Avrupalı Türkler AK Parti dedi

Ebru Karatosun ANKARA
Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı(TAVAK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Almanya’daki Türklerin 7 Haziran’daki genel seçimler için yapılan nabız yoklamasında halkın büyük çoğunun oyunu AK Parti’den yana kullanacağını açıkladı. Şen, TAVAK Vakfı olarak Almanya’nın 8 kentinde bir kamuoyu araştırması yaptıklarını ve çıkan sonuçlara göre Türklerin yüzde 53’ünün oylarını AK Parti’ye vereceğini söyledi. Şen, “Köln, Berlin, Düsseldorf, Stuttgart, Frankfurt, Hannover, Münih ve Dortmund kentlerinde Bin 410 Türk seçmenin katıldığı bir araştırma yaptık. Bunların yüzde 48’ini kadın, yüzde 52’si erkek seçmenlerden oluştu. Araştırmamıza göre AK Parti yüzde 53 oranı ile birinci parti konumunda. CHP yüzde 17, HDP yüzde 14 ve MHP ise yüzde 13 oy aldı. Yüzde 3’lük bir seçmen kitlesi de diğer partilere oy vereceklerini bildirdi” diye konuştu.
HDP’NİN OYU YÜKSELECEK
Almanya’da şuan için 850 bine yakın Kürt kökenli insanın yaşadığını söyleyen Şen, “450 bin kadar Kürt kökenli seçmen var. Bu açıdan HDP’nin oy oranı ciddi bir şekilde yükselecektir” dedi. Şen, CHP’nin Almanya’da başarılı olmadığını da vurguladı. Şen, “Uzun zamandır sosyal demokrasiye sahip çıkan HDF (Halkçı Devrimci Federasyonu) gibi örgütlerin dışlanması da CHP’ye oy kaybettiriyor. Kendilerini sol kanat olarak kabul eden CHP’lilerin belirli bir bölümü ise HDP’ye kayıyor” ifadelerini kullandı.

54 ülkede sandık kurulacak
Yüksek Seçim Kurulunca (YSK), 7 Haziran’da yapılacak milletvekili genel seçimi için 54 ülkedeki 112 temsilcilikte sandık kurulacak. Yurtdışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi 8 Mayıs’ta başlayacak, yurtdışında oy verme 31 Mayıs’ta, gümrük kapılarında 7 Haziran’da sona erecek. Türk nüfusu 500’ün altında olan yerlerde sandık kurulmayacak. Bu nedenle, yurtdışındaki 2 milyon 866 bin 940 kayıtlı seçmenden 2 milyon 848 bin 652’si oy kullanabilecek. 89 temsilcilikte kayıtlı 18 bin 288 kişi bulundukları ülkelerde oy kullanamayacak. Yurtdışında en fazla Türk seçmen Almanya’da yaşarken en az seçmen Tayland’da bulunuyor. Buna göre, Almanya’da 1 milyon 404 bin 987 kişi, Tayland’da ise sadece 620 kişi sandık başına gidecek.