"Binalarda Enerji Yenilenmesi"

DORTMUND – Mercator Vakfının desteklediği, Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAM) Vakfı’nın Dortmund Yüksek Okulu Ameg Projesi kapsamında Dortmund Belediyesi Çevre Dairesi (Umweltamt) bünyesinde faaliyet gösteren “Enerji Verimliliği ve iklim Koruma Hizmetleri Merkezi (dlze)’nin desteklediğinle gerçekleştirilen etkinliğe, Dortmund şehrinde faaliyet gösteren UBV derneğinin de katkılarıyla Dortmund Trabzonlular derneğinde yapılan bir etkinlikle devam edildi. Almanya’nın Dortmund şehrinde farklı göçmen dernekleri ile işbirliği çercevesinde gerçekleştirilen toplantılarda, başta binaların modernleştirilmesi aşamasında ev sahibi olan göçmenlerin çevre sorunlarına ilgisi ve katılımı çercevesinde binalarda enerji yenilenmesi sorunu ele alındı. Çok sayıda katılımcının katıdığı toplantının açılış konuşmasını Dortmund Trabzonlular dernegi başkanı Ali Kanlı ve Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi ve AMeG Proje sorumlusu Turan Küçük yaptı.
Dernek Başkanı Kanlı “Dernek başkanlığına yeni seçildim bizim sorunlarımızın başta eğim olduğunu düşünüyorum. Misafir olduğumuz dünyamıza biz evlerimizde enerji tasarrufu yaparak katkı sağlayacağımız gibi sahibi olduğumuz binalarımızı modernleştirirken Dortmund belediyesinin bize tanıdığı imkanları, yardımları masaya yatıralım dedim. Burada ev sahibi olan vatandaşlarımızın karşılaştıkları sorunlara cevap bulabilmek için sizlere bu hizmeti vermeyi uygun gördüm, dernek çalışmalarında vatandaşlarımızın buradaki sorunlarına yönelik çalışmalara başta eğitim ve cevre konuları olmak üzre AMeG projesi’ninde desteğinle, Dortmund Trabzonlular derneği olarak daha da fazla yer vermeye çalışacağım ” dedi.

AMeG proje sorumlusu Turan Küçük’ ise , “Dortmund Trabzonlular derneğinin yoğun çalışmalarıyla Dortmund, Trabzon kardeş şehir olmuştur. O halde Dortmund Belediyesi havaya bırakılan karbondioksit miktarını 2020 yılına kadar 1990 yılına kıyasla %40 oranında azalaltmayı hedefliyor Trabzon,Dortmund kardeş şehir olduğuna göre Dortmundlu, Trabzonlular olarak kenttin bu hedefine ulaşmasında sizlerinde katkısını bekliyoruz ,binalarımızı modernleştirirken devletin verdiği teşvikleride kullanarak hem bütçelerinize katkı yapmış olursunuz hemde daha fazla enerji tüketimini düşürebilirsiniz ,biz AmeG projesi olarak Dortmund göçmen dernekleri ile beraber çalışarak bu konuda uzman mühendislerle Dortmundlu göçmenlere ücretsiz bilgilendiriyoruz. Projenin temel amacı binaların modernleştirilmesi çalışmalarında göçmenlerle doğrudan iritibat kurarak onları aydınlatmaya ve çevreye duyarlı olmaya davet etmektir”dedi.
Dotrmund Trabzonlular derneği Lokalinde gercekleşen toplantının sunumunu INGBEY Mühendislik ve bilirkişi bürosu sahibi Erkan Yağcı’nın yaptı, Yağcı konuşmasında “Ev sahibi olan vatandaşlarımızın evlerinde enerji giderlerinin düşürmesiyle ve devlet teşviklerinin kullanılmasıyla bütçelerine büyük katkı sağlarken aynı zamanda çevreyede katkı yapapacaklarını bu konuda uzmanlarla yola çıkılmasının kendilerine büyük avantajlar getireceğini belediyelerin her şehirde bu konularda üçretsiz hizmet verdiğini modernisazyon çalışmalarının, konudan anlayan mühendislerle bir konsept hazırlayarak yapılmasının menfaatlerine olduğunu ” söyledi.
Enerji_tasaruufu_1 Panele katılanlar anlatılanları dikkatlice dinlediler.