HERKESİN BAŞKANI OLACAĞIM

İSA AKSOYLU
KÖLN – 13 Eylül Pazar günü Almanya’nın Köln şehrinde yapılacak Büyük Şehir Belediye Başkanlığı seçimleri yaklaşırken adaylar da çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.
Post Gazetesi olarak seçime az bir süre kala seçim çalışmalarını aralıksız sürdüren sempatik ve bir o kadarda cana yakın ve içten davranışları ile Belediye Başkanlığına adaylığını açıklayan Henriette Reker ile bir söyleyişi yaparak adaylığı hakkında görüşlerini aldık.
Belediye Başkanlığı seçimlerine çok sayıda siyasi partinin desteğini alarak bağımsız aday olarak katılacak olan Henritte Reker Avusturalyalı göçmen bir adamla evli olduğunu ve göçmenlerin yaşadığı sorumları en yakından bildiğini belirterek Köln’de yaşayan her kesimi kucaklayan ve sorunlarına çözüm bulmak için çalışacak bir belediye başkanı olacağını belirtti.
İ.A: Sizi daha yakından tanımak istiyoruz.

Henriette Reker kimdir?
H.R: 1956 yılında Köln’de doğdum ve büyüdüm. Liseden sonra, Köln, Regensburg ve Göttingen’ de hukuk okudum. 1990-1992 yılları arasında, Bielefeld’de, Ahşap ve Metalendrüstisi Meslek Birliğinde, daha sonra da 2000 yılına kadar Münster’de ‘Innung’ Hastalık sigortası Eyalet Örgütünde hukukçu olarak çalışdım. İkinci devlet imtihanını verdikten sonra, Kaza- ve Hastalık sigortasında hukukçu ve avukat olarak çalışdım.
2000 yılında Gelsenkirchen belediyesinde, sosyal, sağlık ve tüketiciyi korumadan sorumlu müşavir olarak görev aldım. 2010 da da Yeşillerin önerisi ile, Köln Belediyesinde, sosyal, entegrasyon ve çevre korumasın dan sorumlu müşavir olarak çalışmaya başladım ve hala da o görevi sürdürüyorum.
Memleketim olan Köln’ü seviyorum ve Köln’lü hemşerilerimin yaşam koşullarını iyileştirmek için büyük bir özveri ile çalışıyorum. Büyük bir belediyenin çalışanlarını yönetmeyi öğrendim. Bunun için, yapmak isteği ve ikna etme yeteneğinin gerektiğine inanıyorum.
İ.A: Seçildiğiniz taktirde şu anki birinci Belediye Başkanından farkınız ne olacak?
H.R.: Ben Köln’ de doğan biriyim ve memleketimi seviyorum. O nedenle, partilere, partilerin programlarına ve kongre kararlarına bağlı değilim, partisiz ve bağımsızım. Bilhassa Belediye Yönetim kadrosunda köklü değişiklik istiyorum.
Şu anda olan sadece ‘yetkililik kültürü’ yerine ‘sorun çözme kültürünü’ getirmek istiyorum. Bunun olması için, değişik dairelerin sistematik bir şekilde birlikte çalışmaları gerekiyor. Binlerce tekil iyi kararlar dan, yeni bir strateji oluşturacağım. Tüm yeni politik kararların ve önerilerin belirlenmesinde ölçeğim; geleceğe yatırım, nesillerarası adalet, fırsat eşitliği, süreklilik ve finanse edilebilirlik olacaktır.
Aynı şekilde, açıklık, samimi ve bağlayıcı halk katılımı ile, Köln’lülerin kendi şehirlerine yeniden güven duymalarını sağlamak, benim için çok önemlidir.
İ.A : Uzun yıllardınr belediye de çalışıyorsunuz ve birinci Belediye Başkanlığına adaysınız. Köln için hangi somut projeleri gerçekleştireceksiniz?
H.R.: Gerçekleştireceğim projeler; demografik değişim, iklim değişimi, toplumsal uzlaşma ve farklı kültürlerin birbirini kabulu gibi, büyüyen bir metropolün karşı karşıya olduğu sorunları çözmek ve şehrimizin geleceğini garantilemek olacaktır.
İ.A: Türkiye orjinli Köln’lüler, artan bir şekilde girişimci olmaktadır. Bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
H.R.: Çok iyi buluyorum. Türkiye orjinli insanların ne kadar girişimci ruhunun olduğunu göstermesi açısından çok önemlidir. Bilhassa Köln’lü göçmenlerin, geleceklerini garantiye alma konusunda, çok yaratıcı ve cesaretli olduklarını görüyorum. Bilhassa Türkiye orjinli Köln’lüler, şehrimizin çok kültürlülüğüne büyük katkıda bulunmaktadırlar. Bir çok Türk lokantasınının ve işyerlerinin olmadığı bir Köln, çok tekdüze ve sıkıcı olurdu.
İA: Girişimcileri desteklemek için somut olarak neler yapacaksınız?
H.R.: Herşeyden önce girişimcilerin belediye de karşılaşdıkları engelleri ortadan kaldırarak şehrimize yatırımı kolaylaştırmak istiyorum. Ekonomik teşvik biriminin daha profesyonel olması ve şehir üst düzey yönetiminin de deteğiyle, girişimcilere yardım eden ve Köln’e yatırımların kalıcı olması için çalışan bir birim olmasını sağlayacağım. Girişimcilere ve firmalara ‘hizmet’ prensibi ön planda olmalıdır.
İ.A : Göçmenler için somut neler yapacaksınız?
H.R.: Köln şehrinin de imzaladığı ‘Çeşitlilik Bildirgesinin’ (Charte der Vielfalt), özel bir konseptle içeriğini doldurmak istiyorum. Ayrıyeten, ne yazık ki hala varolan günlük yaşamda karşılaşılan ırkçılığa karşı mücadele edebilmek için, belediye çalışanlarını daha duyarlı hale getirmek istiyorum. Belediye’ye, Polis’ e, İtfaye’ye ve diğer kurtarma- ve yardım kuruluşlarına daha fazla göçmen kökenli insanın alınmasını sağlayacağım.
Belediyenin, toplumun bir aynası haline gelmesini gerçekleştireceğim. O nedenle, bu güne kadar dışlanan tüm grupların, belediyeye başvurmasını ve alınmasını destekleyeceğim.
İ.A : Başka ilave etmek istediğiniz bir şey varmı?
H.R.: Ben, Köln’de yaşayan, dini inancı ve etnik kökeni ne olursa olsun, herkesin birinci Belediye Başkanı olmak istiyorum ve desteklerinizi bekliyorum. Çokkültürlü güzel şehrimizin, herkesin barış ve huzur içerisinde yaşadığı bir metropol olması için hepinizin katkısına ihtiyaç vardır.
İ.A: Bu söyleşi için size teşekkür eder, 13 Eylül 2015 tarihindeki seçimde size başarılar dilerim.
H.R.: Ben de size çok teşekkür eder, tüm ‘Post’ okuyucularının Ramazan Bayramını şimdiden kutlar, tüm Dünya’da bayramın huzur ve barış içinde geçmesini temenni ediyorum.