MÜLTECİLERE SAHİP ÇIKIYORLAR

İSA AKSOYLU
KÖLN- Almanya’nın Köln şehrinde işkence ve organize şiddete maruz kalmış, savaş ve iç savaş yaşamış travmalı mültecilere psikolojik tedavi ve psikososyal danışma hizmeti sunan kurumda (Therapiezentrum für Folteropfer-Flüchtlingsberatung Caritas-Köln) uzman psikolog olarak calışan Hamidiye Ünal 25. meslek yılını kutladı.
Aynı zamanda NRW Yeşiller Eyalet Millettvekili Arif Ünal’in eşi olan Hamidiye Ünal, Caritas’ın himayesinde olan bu kurumda, uzman psikolog, travma terapisti, aile terapisti olarak 25 yıldır calışmanın mutluluğunu ve gurunu yaşadığını belirtti.
Caritas- Mülteciler Psikososyal Tedavi ve Danışma Merkezi hakkında bilgilerde veren Hamidiye Ünal; “Tedavi Merkezi 1985 den beri işkence ve organize şiddete maruz kalmış, savaş ve iç savaş yasamış mültecilere psikolojik tedavi ve danışma hizmeti sunan bir kuruluştur. Farklı meslek gruplarının çalıştığı merkezde yaklaşık 40 değişik ülkeden mülteciligi kabul edilmiş veya edilmemiş kişiler ve aileleri merkeze başvurmaktadırlar. Tedavi ve danışmalar ücretsizdir. Merkezimize tedavi amaçlı müracat edenlerin büyük bir bölümünde seneler önce yaşanmıs pekçok travma mevcuttur. Bazıları politik faliyetleri nedeniyle tutuklanmış, aylarca, yıllarca cezaevinde yatmış. Ama birçoğu, sadece diğer aile bireyleri olaylara karıştığı icin göz altına alınmış, işkenceye, cinsel taciz ve tecavüze maruz kalmışlar, evlerinin, köylerinin, tarlaların yakılması, silahlı çatışma, ev baskınları ve araması, çocukların önünde dövülme, taçize uğrama, aile fertlerinde kayıplar yaşamışlar. Bunun yanısıra iltica için başvurdukları ülkeden kaynaklanan sosyal travmalar (oturum sorunları, yabancılık, dil bilmeme, gelecek korkusu, dışlanma, kaldıkları yurtların sorunları vs.) da sözkonusudur.’
‘Ben ve ekip arkadaslarım birlikte yaklaşık 30 yıldır varolan bu kurumda birlikte calışmalarımıza devam ediyoruz.’
Sayısız bir çok bireyin, ailelerin hayat hikayelerine şahit oldugunu belirten Ünal, ” Bunca yıl çalıştığım kurumda öylesine yaşam hikayelerine tanık oldum ki, gün oldu onlarla birlikte hüzünlendim, gün oldu param parça olmuş hayatların yeniden filizlendiğini, kişilerin herşeye rağmen hayata bağlandıklarını, yasamlarını yeniden inşa ederken verdıkleri gayreti gördüm. Travma mağduru tedavide olan mültecilerin büyük bir bölümünde, bariz Travma Sonrasi Stres Bozuklugu semptomları, korku ve depresyon reaksiyonları ön planda olup, aşırı duygusallık, hiç birşey hissedememe, toplumdan uzaklaşma, konsantrasyon ve hafıza problemleri, travmatik olaylariı önemli bir parcasını hatırlayamama veya sürekli tekrar yaşıyor gibi hissetme, kişilik değişimine kadar varan komplex travma semptomlarına rastlamaktayız. Bazıları dillendiremedikleri problemlerini somatik rahatsızlıklarla (tüm vücutta hissedilen ağrılar, jinekolik ve ortopedik rahatsızlıklar) ifade ederken, bazılarında ise depresyona, anksiyeteye, cinsel işlev bozukluklarına, ilaç ve madde bağımlılığına, yeme bozukluğuna, takıntılara, uyku bozukluklarına, kabuslara, izolaszon, öfke nöbetlerine, intihar düşüncelerine ve eylemlerine rastlamaktayız.”
”Son yıllarda Afganistan ve Suriye’den gelen mülteciler kuruma tedavi ve danısma hedefli müracaat etmekdeler. Ruhsal yaraların sarılmasında ve iyileşmesinde, savaş nedeniyle yaşamları, çocuklukları çalınmış bireylerin uzun vadeli refaka ihtiyaçları vardır. Ana dilinde uzmanların hemen hemen olmaması nedeniyle travma konusunda eğitilmiş tercümanlar da tedavi ve danışmalarda calışmaktadırlar.”
”Alman devletinden aldığı az da olsa maddi desteğin dışında hayırseverlerden toplanan yardımlarla ayakta kalarak hizmet vermeye devam eden kurumumuzun, herseyden önce maddi ve manevi yardım etmek isteyen gönüllülere cok acil ihtiyacımızın olduğunu gazeteniz aracılığı ile kamu oyuna duyurmak isterim” şeklinde konuştu.
Ünal ile 25 yıldır hep birarada calışmanın mutluluğunu yaşadığını belirten bu tedavi ve danışma merkezinin kurucusu ve müdüresi Bayan Brigittte Brand Wilhemy, ”Sayın Ünal ile birlikte uzun yıllardan bu yana birlikte insan hakları ihlallerine maruz kalan bireylerin, ailelerin tedavisi için omuz omuza calıştık ve calışmaya devam ediyoruz. Sorumluluğunun bilincinde sevgi dolu Ünal’ın burada olan varlığı, hem beni hemde ekip arkadaşlarını ve özellikle tedavisinde olanları gururlandırmaktadır” dedi.
Bağış yapmak isteyen duyarlı vatandaşlar için:
Förderverein des Therapiezentrum für Folteropfer
PaxBank eG Köln
IBAN: DE46 3706 0193 0028 0800 18
SWIFT-BIC GENEODED1PAX