MÜSLÜMANLAR KURUMSALLAŞMALI

Nebahat UzunHAMBURG- Hamburg’da bu yıl 6.’ıncısı düzenlenen İslam Birlik Konferansı’nda Müslüman kuruluş ve cemaat temsilcileri, Müslüman sivil toplum kuruluşlarının sivil angajman anlayışı ve medya ile ilişkilerini ele aldı. Hamburg Şurası ve İslam Kültür Merkezi’nin önderliğinde İslam Kültür Merkezi’nde (İKZ) düzenlenen toplantıya Almanya’nın farklı kentlerinden Müslüman kuruluş ve cemaatlerin temsilcileri konuşmacı olarak katıldı. Farklı din ve milletlerden siyasetçi, kurum temsilcileri ve vatandaşların büyük ilgi gösterdiği, Şii-Sünni ortak projesi olan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Hamburg İslam Şurası Başkanı Dr. Mustafa Yoldaş, “Şii ve Sünnilerin birbirlerini katlettikleri günümüzde biz 16 yıldır Şii-Sünni dostluğunu yaşatıyoruz. Yaptığımız toplantılarla Almanya’daki Müslümanları ilgilendiren konuları tartışıyor, kendimize bu konulardan görevler çıkarıyoruz” şeklinde konuştu. Bu yıl tüm dünyayı ilgilendire mültecileri konu ettiklerini söyleyen Dr. Yoldaş, “Dinimiz, hayır işlerinde mütevazi olmamız gerektiğini söylüyor. Ama dillendirmediğimiz zaman da içinde yaşadığımız toplum buradaki mülteciler için bir şey yapmadığımızı söylüyor. Camilerimizde mültecilere verdiğimiz destekten dolayı iflasın eşiğine gelen camiler var. Bu önyargıları yıkmak ve daha fazla yardım için destek alabilmek amacıyla artık yaptığımız işlere dikkat çekmek zorunda kalıyoruz” dedi.

MÜSLÜMANLAR ARTIK KURUMSALLAŞMALI
Müslümanların artık kendi insani yardım kuruluşlarını kurarak daha aktif olması gerektiğini vurgulayan Dr. Yoldaş, “Artık kurumsallaşmalıyız ve ortak kuracağımız bir yardım kuruluşu da bunun ilk adımı olacaktır. Bugüne kadar yardım çalışmalarımızı camiler üzerinden yaptık ama artık sosyal dayanışmayı destekleyecek ortak bir kuruma ihtiyacımız vardır” şeklinde konuştu. Gençlere çağrı yapan Dr. Yoldaş, “İçinde yaşadığınız toplumda daha aktif olun. Almanların ilgi duyduğu konulara ilgi duyun ve siyasetle aktif ilgilenerek karar mekanizmalarında yer alın. Türkiye siyasetinden çok bura siyasetiyle ilgilenerek Müslümanların geleceğinin pozitif şekillenmesine katkı sunabilirsiniz” dedi. Alman medyasını da eleştiren Dr. Yoldaş, “Alman medyası göçmenler konu olunca sadece güvenlik ve uyum konusuyla ilgileniyor ve pozitif örnekleri göz ardı ediyor. İstisna negatif örneklerle medyanın toplumu kışkırttığı aşikardır. Göçmenlerin az olduğu yerlerde 20 bin kişiyle gösteriler yapan PEGİDA buna en güzel örnektir. Hamburg gibi farklı kültürlerin iç içe yaşadığı toplumlarda PEGİDA yer bulamaz. Göçmenin olmadığı yerde basının körüklediği önyargılar yaşıyor” şekline konuştu.

İSLAM’I BİLMEYENLE TARTIŞMAK MÜSLÜMANLARA ZARAR VERİYOR
Konuşmacılardan Ali Mete, Müslümanları karalamalara karşı sürekli mücadele etmek zorunda kaldıkları için Alman medyasına karşıymış gibi bir görüntü oluştuğunu, artık pozitif konularla gündem olmak istediklerini vurguladı. Konuşmacılardan Kübra Gümüşsoy ise, “İslam’ı bilmeyen insanlarla tartıştığımız vakit onlara Müslümanlar ve İslam hakkında kötü ve yanlış şeyler söyleme fırsatını da vermiş oluyoruz. Önce izin veriyor, sonra da bu yanlışları düzeltmekle uğraşıyoruz. Bu da bizlere büyük zarar veriyor. Bu tür ortamlarda tartışmak yerine birlik olup sorunun temeline inmeliyiz” dedi. Kuran-ı Kerim tevhidinin ardından İKZ Başkanı Ayetullah Dr. Reza Ramezani’nin selamlama konuşmasıyla başlayan etkinlikte Muhammed Ali Schomali, Markus Mahdi Gerhord, Elif Elmas, Leila Younes El-Amaire, Mehdi Chahrour, Sulaiman Wilms, Sidonie Fernau, Rafiwu Salami ve Engin Karahan farlı konulardaki tartışmalara konuşmacı olarak katıldılar.