Türk-Alman Ekonomi Toplantisı

Serap Altun

STUTTGART- Dördüncü Türk-Alman Ekonomi Buluşmaları Günü Stuttgart’ta yapıldı. Stuttgart Belediyesi, Stuttgart Başkonsolosluğu, İHK Stuttgart, ATGİAD e.V, MÜSİAD Stuttgart, TÜMSİAD, SELF, Metropol FM, Creditreform, Handwerkskammer Stuttgart, KAUSA Servicestelle, İ.T.B.C ve TD-İHK (Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası) gibi kurum ve kuruluşların desteklediği Türk-Alman Ekonomi Buluşmaları Günü’nün dördüncüsü Stuttgart Sanayi ve Ticaret Odası’nda gerçekleşti.
Toplantıya; Baden-Württemberg Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Maliye Bakanı Dr. Nils Schmid, Stuttgart Başkonsolosu Ahmet Akıntı, İHK Stuttgart üst düzey yöneticilerinden Bernd Engelhardt ve İnes Aufrecht, İT- İHK üyesi ve Metropol FM Yöneticisi Tamer Ergün Yıkıcı, Türk-Alman İHK İstanbul Yöneticisi Jan Nother, İş ve işçi Bulma Kurumu temsilcileri, Türk ve Alman sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile işadamları ve esnaflar katıldı.
Açılış konuşmasında Engelhardt ve Aufrecht Almanya’daki Türk işverenlerin sayısına ve istihdam gücüne dikkat çekerek, Alman ekonomisine olan katkılarından bahsettiler. Ayrıca; Türkiye’deki ekonomik dinamiği işaret eden Engelhardt ve Aufrecht, işbirliği içinde olmak gerektiğini, ancak bu şekilde Almanya’da yaşayan Türk kökenli göçmenlerin ve Suriyeli mültecilerin iş hayatına kazandırılmasında ortak hareket edilebileceğinin altını çizdiler.
Daha sonra Dr. Nils Schmid’in de aralarında bulunduğu bir açık oturum gerçekleşti. Ramazan Kara’nın yönettiği açık oturumda konuşmacılar; İHK Stuttgart ve İHK Türkiye’nin görev alanlarına giren konular, Almanya’da Türk, Türkiye’de Alman girişimcilik, yaşanılan sıkıntılar ve nerelerden yardım alınabileceği, meslekli nesil yetiştirilmesindeki çabalar, mesleğinde uzman eleman sıkıntısı, göçmen ve mültecilerin iş hayatına nasıl kazandırılacağı ile Uyum ve Ekonomi Bakanlığının desteklediği “Wellcome” programını enine boyuna tartıştılar. Son olarak söz alan Bakan Nils Schmid; üç yıldan beri Türkiye’ye düzenlemiş oldukları Ekonomik amaçlı ziyaretlerden bahsetti. Dostluğun taze tutularak, ancak bu şekilde karşılıklı ekonomik etkileşimin sağlanabileceğini söyleyen Dr. Schmid, kendilerinin bunun için büyük çaba harcadıklarını ve bu işbirlikteliği önemsediklerini vurguladı. Dr. Schmid; “Baden-Württemberg’de yarım milyona yakın Türk kökenlinin, gerek istihdam alanında ve üretim sürecinde edindikleri yer ile ve gerekse aileleriyle birlikte kendilerine birer yaşam kurmuş olmaları ile bölgemize büyük katkıları var. Bu noktada Türkiye ile olan işbirliğimiz oldukça önemlidir.” ifadesini kullandı.