Türk üniversitelerine ilgi arttı

Türk üniversitelerine ilgi arttı
İSA AKSOYLU
KÖLN – Almanya’nın Köln kentinde, TRUCAS tarafından VI. Türk Üniversiteleri Tanıtım Fuarı düzenlendi. Hyatt Otel’de düzenlenen fuara öğrenciler ve aileleri yoğun ilgi gösterdiler. TC.Köln Konsolosu Hüseyin Emre Engin ve eşi Meral Engin de gelerek katılımcılardan bilgi aldılar.
Oluşturulan standlarda yerlerini alan Üniversite yetkilileri Türkiye’de eğitim almak isteyen Avrupalı Türk öğrencilere bire bir eğitim için gerekli olan şartları ve üniversitelerinde bulunan imkanları sunma imkanını yakaladılar

YÖK’ün her yıl açıklamış olduğu rakamlara göre uluslararası öğrenci sayısı son üç yılda iki kattan daha fazla artmış 100 bin sınırına yaklaştı. Aynı şekilde Türkiye’de bulunan üniversitelerde öğrenim gören yabancı uyruklu öğretim eleman sayıları da düzenli bir şekilde artış göstererek 3 bini geçti. 2014-2015 eğitim-öğretim verilerine göre üniversite eğitimi için Türkiye’yi tercih eden ülkelerin başında Almanya geliyor. Almanya ile birlikte Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Afganistan, Kırgızistan ve Yunanistan’dan gibi ülkeler de Türkiye’ye en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında.

Almanya Türkiye’ye En Çok Öğrenci Gönderen Ülke Olacak

İstanbul Aydın Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Direktör Yardımcısı ve Aydın Temör Müdürü Selman Arslanbaş ¨Son 3 yılda Almanya’dan Türkiye’ye gelen uluslararası öğrenci sayısındaki artış 3-4 kat büyüklüğe ulaştı. Bunda Türk üniversitelerinin son yıllarda yapmış olduğu nicel büyümenin etkisi büyüktür. Bunun yanı sıra Almanya’da yaşayan Türk ailelerin sosyo-kültürel ve yaşanan global ekonomik daralmalardan kaynaklı problemlerinin bu dönüşü tetiklediğini düşünmekteyim. Almanya, yakın zamanda Türkiye’ye en çok uluslararası öğrenci gönderen ülke konumuna yükselecektir. Bunda Türk kökenli öğrencilerin sahip oldukları çift dil becerileri, uluslararası kültür deneyimleri ile birlikte Türkiye’den alacakları diploma ile dünyanın her yerinde kariyer yapma fırsatlarının olması etken nedendir¨ dedi.